Konyha berendezése

Konyhai világítási tippek

A konyha megfelelő berendezése hatékonyabbá, élvezetesebbé teheti a főzést. Megmutatjuk, hogyan rendezzük be a konyhát, hogy jól érezzük magunkat benne! Használja ki a Philips LED világításban rejlő hihetetlen lehetőségeket!

Konyha berendezése

A konyha berendezése azért alapvető fontosságú, mert megfelelő tervezéssel a főzés folyamata is hatékonyabb, élvezetesebb lehet, és fordítva: egy rosszul be- és elrendezett konyha elronthatja az élményt – ezzel alighanem mindenki egyetért, aki valaha kényszerűségből vagy csak a saját örömére hosszabb időt eltöltött már a konyhájában.

A konyha berendezése alapelve a konyhatechnológiai sorrenden és a konyhai háromszög elvén alapul, ezt is megmutatjuk ebben a cikkben, és ötleteket is adunk arra, hogyan alakítsuk ki a konyhánkat.

Konyha berendezése: változatok egy témára

A konyha berendezése szempontjából mindenekelőtt azt kell figyelembe venni, milyen helyiségről beszélünk. A forma és méret alapján az alábbi konyhatípusokat különböztethetjük meg:

  • Egysoros – a helyigény viszonylag nagy, hiszen minden fő modul (hűtő, vízcsap, tűzhely) után pult következik
  • Kétsoros – itt már lehetővé válik a munkaháromszög alkalmazása, ami megkönnyíti a dolgunkat. Fontos, hogy a konyhának minimum 240 cm szélesnek kell lennie
  • Sziget elrendezésű – ebben az esetben a tér közepén található egy konyhapult, leggyakrabban a tűzhely
  • L-alakú – ha a helyiségben két, egymásra merőleges falszakaszunk van, akkor használhatjuk az L-alakot, a minimális helyigény 230×280 cm
  • U-alakú – ha ennél is nagyobb a konyhánk, akkor akár egész U-alakot is létrehozhatunk

Konyha berendezése: a tárolótól a főzésig

A konyha berendezése és tervezése esetén fontos, hogy három szempontot figyelembe vegyünk:

  • a tárolóhely (hűtő, kamra)
  • a munkafelület (asztal, munkalap, mosogató)
  • a főzőkészülékek (tűzhely, sütő) helye

Ezeket egyfelől célszerű egymás közelében elhelyezni, hogy ne kelljen túl sokat mászkálni előkészítés és főzés közben, ugyanakkor meg kell hagyni a megfelelő távolságot köztük, hogy ne akadályozzák a mozgásunk.

Emellett fontos, hogy a napi rendszerességgel használt eszközök könnyel elérhetőek legyenek, a lábasok és serpenyők pedig a tűzhely közelében legyenek.

Konyha berendezése: a technológiai sorrend

A konyha berendezése esetén muszáj figyelembe vennünk a technológiai sorrendet, ami egyszerűbb, mint amilyennek hangzik, hiszen nem másról van szó, mint az ételek feldolgozásának sorrendjéről.

Az ideális sorrend ennek megfelelően a hűtő – konyhapult – mosogató / mosógatógép – konyhapult – tűzhely / sütő – konyhapult, hiszen logikusan így következnek egymás után a munkafázisok.

Konyha berendezése: a háromszög és az anyaghasználat

Az úgynevezett konyhai háromszög lényege az ergonómia, csúcsaiban a mosogató, a tűzhely (sütő) és a hűtő helyezkedik el. Akkor megfelelő az ergonómia, ha ezek nincsenek két méternél messzebb egymástól.

Az ergonómia része a konyhapult megfelelő magassága is, ez 85-90 centiméter, valamint a megfelelően nagy összefüggő munkafelületek kialakítása, ellenkező esetben nem tudunk kényelmesen dolgozni.

Nem mindegy az sem, milyen anyagokat használunk a konyha berendezése során. A legfontosabb szempont az, hogy könnyen tisztán tarthatóak legyenek a felületek, ne felejtsük el, hogy ez vonatkozik a falra is.

A színeket, formákat, stílusokat a lakás többi része is meghatározza, a felhasznált anyagok minősége anyagi lehetőségeink függvénye is.

Konyha berendezése: a világítás kérdése

Amikor a konyha berendezését tervezzük, vegyük figyelembe a természetes fény fontosságát. Esténként pedig fontos a pultfelületek megfelelő megvilágítása, hiszen rossz fényviszonyok között akár veszélyes is lehet a munkavégzés.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a falra szerelt felsőszekrények aljára mindenképpen érdemes lámpát szerelni (ez lehet akár spotlámpa is), a helyiség többi részén pedig használjuk ki az akár plafonra is szerelhető spotlámpák nyújtotta lehetőségeket: az irányított fény nagyon hasznos lehet. A tűzhely megvilágítása is fontos, ezt manapság a szinte minden páraelszívóba beépített világítással is megoldhatjuk.